Umpikuja vai mahdollisuuksien näkeminen ympärilläsi?

Tiedätkö millaiset arvot ohjaavat kaikkea tekemistäsi? Toteutatko haaveita niiden pohjalta? Onko tekeminen vahvuuksiesi kanssa tasapainossa ympäristösi arvojen kanssa? Mikä sinulle tuottaa iloa elämässäsi? Minkä tekemisen parissa olet omimmillasi? Missä työssä koet flow-kokemuksia? Millaisia asioita arvostat elämässäsi?

”Koti on siellä, missä sydän on.” 

–    Elvis Presley

 

Arvot tekemisen takana

Arvot ovat tärkeitä suunnannäyttäjiä elämässä. Ne voivat muuttua elämänkokemuksen kasvaessa. Aika ajoin on hyvä pysähtyä ja kuulostella toimitko arvojesi mukaan. Mitä enemmän toteutat oman näköistä arvomaailmaasi, sitä paremmin voit. 

Omia arvoja ei aina ole helppoa tunnistaa. Joskus elämässä ajautuu useiden sattumien kautta kauas arvomaailmastaan. Se, kuinka hyvin tunnet itsesi, vaikuttaa paljon tavoitteisiin ja päämääriin, joita itsellesi asetat.

Luulisi olevan helppoa tunnistaa oma sisäinen palo ja kipinä mielekkääseen tekemiseen. Näin ei kuitenkaan aina ole. Saatamme joskus ajautua elämässä eri suuntaan tahtomattamme.

 

Inspiraatiolla arvojen kautta pääsee pitkälle

Meihin vaikuttaa niin valtavan paljon muiden lausumat sanat. Uskalla luottaa tunteisiisi merkityksellisen tekemisen suhteen, vaikka joku ei olisi uskonut sinuun aiemmin. Kun sinä itse olet tyytyväinen ja tunnet itsesi merkitykselliseksi tekemisesi kanssa ja sytyt sisimmässäsi jatkuvasti uudestaan – siinä saattaa olla tie unelmiesi työhön!

Huolimatta siitä, mitä kuka tahansa on sinulle aiemmin kyvyistäsi tai tekemisestäsi saanut sanoillaan uskomaan – älä pelkää hypätä tuntemattomaan. Jos se merkitsee sitä, että vaihdat alaa – tee se. Se mitä harjoittelet, muodostuu tavaksi. Usko unelmien ja tekemisen välillä kuroutuu määrätietoisen tekemisen kautta pian umpeen.

Tavat ja rutiinit luovat yhdessä kenestä tahansa ammattilaisen. Jaksa siis työstää ja työstää yhä uudestaan sinulle merkityksellisiä asioita. Onni tulee sen kyljessä – kun elät arvojesi mukaisesti.

 

Arvot ja hyvinvointi

Mitä enemmän tekemisesi on ristiriidassa oman arvomaailmasi kanssa, sitä vaikeampaa ja kuluttavampaa oma toiminta on työelämässä.

Useiden elämänmuutosten kautta arvot voivat saada uuden suunnan. Vaikeuksien kautta oppii arvostamaan erilaisia asioita ja arvot voivat muuttua useaan otteeseen elämän polulla. 

On vaikeaa keskittyä mielekkääseen tekemiseen ja suunnata toimintaa tavoitteisiin, jos arvopohja on hukassa. Onneksi omia arvoja voi oppia jäsentämään ja aika ajoin on voi luoda itselleen uusia tavoitteita kehittyäkseen elämässä oikeaan hyvältä tuntuvaan suuntaan.

Omaa itsekunnioitusta kannattaa vaalia. Vältät turhaa syyllistämistä itseäsi kohtaan, kun et toimi toisten arvojen mukaisesti vaan elät omaa, arvoihisi pohjautuvaa elämää. 

On vaikeaa olla onnellinen, jos oma arvomaailma on ristiriidassa päivittäisen elämän kanssa. Ei ole epätavallista, että ihminen tuntee läpikotaisin yrityksensä arvot, mutta oma arvomaailma on osaksi tuntematon. Itse asiassa se on monelle hyvinkin arkipäivää.

 

Omat vai toisten arvot?

Nykypäivän tietotulvassa eläminen ja medialle sokeutuminen ovat luoneet monelle arvoja, joita luulee haluavansa toteuttaa. Tämän takia tekee hyvää pysähtyä itsensä kanssa ja ottaa etäisyyttä hälinään. Omaa itseä kannattaa kunnioittaa, jotta on mahdollista kunnioittaa myös muita ympärillään. 

Usein ahdistus ja masennus ovat merkkejä siitä, että on umpikujassa oman identiteetin ja minäkäsityksen sekä arvojen kanssa. On vaikeaa kestää takaiskuja, jos peruspilarit ovat väärät.

Uupumus on monelle siunaus pysähtyä ja kirkastaa omia arvoja ja omaa minäkäsitystä. Maailma muuttuu ja meillä on oikeus tarkastella aina silloin tällöin, onko elämän arvokompassi ohjaamassa väärään vai oikeaan suuntaan. Uupumus voi olla myös käännekohta menestystarinalle.

 

Arvot ja tavoitteet

Ei ole myöskään tavatonta, että arvot ja tavoitteet sekoitetaan keskenään. Tavoitteet pohjautuvat arvoihin. Arvojen mukaan eletään ja muodostetaan elämässä tavoitteita ja päämääriä.

Jos tavoitteesi on päästä opiskelemaan lääketiedettä, mutta useaan otteeseen epäonnistut, saatat lähteä entistä enemmän harhateille hylätessäsi arvon ihmisten auttamisesta.

On useita eri väyliä erikoistua ihmisten auttamiseen. Siksi kannattaa kirjata itselleen useampia tavoitteita, jotta ei kompastu tämänkaltaisiin arvoansoihin. 

Oma käyttäytyminen pohjautuu arvoihin. On eri asia tavoitella rahaa tai hoikkuutta, kuin kertoa itselleen rahan olevan arvo numero yksi elämässä. Arvot voivat muuttua, mutta tavoitteet ovat väliaskelia arvojen toteuttamisessa. Näitä on hyvä kirjata ylös, jotta on mahdollisuuksia, joiden perään katsella arjenkin keskellä.

Jos omat arvot hukkuvat ja ovat epäselkeät, on vaarana alkaa suorittaa elämää ympäristön odotusten mukaan. Hyvältä näyttäminen voi olla kytköksissä moneen elämän osa-alueeseen, mutta on olennaista pohtia, ketä varten ja millä mentaliteetilla ulkonäköään haluaa parantaa. Somella ja markkinoinnilla on niin valtava vaikutus nykypäivänä, ettei niiden heijastusta välttämättä tule edes ajatelleeksi.

 

Arvoristiriita ryhmäpaineessa

Hyvänä esimerkkinä tässä toimii sosiaalisen median tuoma ryhmäpaine. Jos jatkuvasti pyrkii kohti huippumallin ulkokuorta ja huomaa tekemisen olevan ristiriidassa oman arvomaailman kanssa, ei ole ihme, että ihminen ahdistuu.

Ympäristö vaikuttaa meihin enemmän kuin arjessa välttämättä pysähdymme miettimään. Usea painonpudottaja on pettynyt saavuttaessaan tavoitteen unelmapainostaan. Monelle laihduttajalle on muodostunut käsitys, että vasta hoikkana elämä olisi onnellista ja kaikki korjaantuu painon laskun myötä.

Se tuo tyytyväisyyttä, mutta sisältää harhauttavan ”sitten kun”-ajatuksen. Siksi on tärkeää elää joka päivä arvojen mukaan, eikä harrastaa ”sitten kun”-ajatusten luomaa kuvaa hyvästä elämästä. Ei ole eilistä eikä huomista, on tämä hetki.

 

Arvot ja onnellisuus

Mitä enemmän toteutat joka päivä pienin valinnoin arvojesi mukaisia tavoitteita, sitä onnellisempaa elämää voit elää tässä ja nyt. Siksi, että nautit siitä, mitä teet.

Arjen ei kuulu olla pelkkää sinnikkyyttä. Sinnikkyys on vastoinkäymisiä varten. Kun arki on mielekästä, lisäonnea tuo hetkessä eläminen. Ja tästä syntyy myös kiitollisuus. Kiitos siitä, että saa olla ja tehdä sitä, missä kukoistaa.

Elätkö vain sinnikkäästi viikonlopusta viikonloppuun?

Haluaisitko kirkastaa arvojasi? Olisiko suunnan vaihdoksen aika? 

Voit löytää itsellesi sopivia arvoja seuraavien harjoitusten parissa.

– Unohda hetkeksi ympäristö ja ympärilläsi olevat ihmiset ja yhteiskunta.


– Mikä juuri sinusta tuntuu hyvältä, tärkeältä ja merkitykselliseltä?


– Ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja. Arvojasi ei myöskään tarvitse perustella kenellekään.


– Voit antaa mielesi vapaasti tarkastella sinulle tärkeitä asioita. Pohdi elämäsi kannalta kaikkia erilaisia asioita.


– Arvot eivät ole konkreettisia asioita, eli niitä ei voi mitata. Sinun ei tarvitse ajatella järjellä arvojasi, on lupa kuunnella sydäntä tässä kohtaa ♡

 

Harjoitus 1. Listaa itsellesi 5 tärkeintä arvoa paperille, kännykän muistioon, mihin tahansa keksit.

 

Jos et ole listaihminen,

 

Harjoitus 2. Tee miellekartta arvoistasi. Joskus auttaa, että yhdistelee asioita ja jäsentelee 🙂

Omani näyttäisi tältä.

 

Voit myös kokeilla seuraavaa

 

Harjoitus 3. Mitä tekisit, jos kaikki väsymys, paha mieli ja velvollisuudet katoaisivat hetkeksi? Millaista elämäsi olisi ilman näitä? 

 

Tällä tavalla saatat saada esille monenlaisten harmien alla piileviä toiveitasi ja unelmiasi, jotka ovat todennäköisesti ainakin lähellä omia arvojasi :

 

Jos siis heität kaikki uskomukset roskakoriin, miten haluaisit elää? 

 

♡ Veera Jahn

 

Kerro ajatuksiasi, mitä havaitsit? Saat minut kiinni tästä ja tästä.

 

Oliko artikkeli sinulle hyödyllinen? Jaa se myös tuttavillesi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kommentoi

Table of Contents