Luovu erityisherkkä vertailusta itsesi ja mielenrauhasi vuoksi

Kärsin pitkään erilaisuuden ja ulkopuolisuuden tunteen vuoksi. Ihmettelin syvästi, miksi tunsin asioita syvemmin ja näin asioita, joita muut eivät. Kesti pitkään ymmärtää, että kyse on erityisherkkyydestä, syvällisestä tiedon prosessoinnista ja aistiyliherkkyydestä.

Vahvistinta kun ei saa pois päältä… ja ne, joilla sitä ei ole, ovat kummissaan hyvin usein, kun kiinnitän asioihin huomion, joita he eivät voi huomioida. 

Vahvistimen tuoma yliherkkyys vaatii paljon huomiota. On hyväksyttävä, että se on osa minua ja sen kanssa on tultava toimeen. Ei tarvitse olla niin kuin muut, saan olla juuri niin herkkä kuin olen. Ja voin myös nauttia siitä.

Ominaisuus vaatii kuitenkin tasapainottelua. On osattava olla oikea määrä mukana maailman menossa, mutta myös annettava vahvistimelle tilaa hengittää.

Psykoterapeutti Elaine N. Aronin mukaan erityisherkkyyttä ei kyetä tunnistamaan terveydenhuollossa kovinkaan usean toimesta. Myöskään kovin moni psykologian ammattilainen ei tunnista sitä.

Ikävä kyllä erityisherkkyyttä myös sekoitetaan usein mielenterveysongelmiin. Sitä voidaan hoitaa sosiaalisten tilanteiden pelkona, ahdistuneisuushäiriönä jne. Valitettavan usein se myös sekoitetaan ujouteen. 

Usea traumaselviytyjä on myös kuuluisan traumaterapeutin Harri Vainion mukaan erityisherkkä. Moni erityisherkkä myös valitsee taiteilijan tien. Kuulun tähän samaan yhteisöön.

Taide on sekä elinvoimaa itselleni, että oma luovuuden kanava tuoda itseäni esille, prosessoida tunteitani ja antaa itselleni tilaa kasvaa. Taide on sielun hoitoa ja pysähtyneisyyttä parhaimmillaan. 

Tieni ei ole ollut se helpoin. Mistään hinnasta en kuitenkaan vaihtaisi sitä pois. Olen nähnyt niin paljon kipua, kuormittumista ja kasvun paikkoja. Olen saanut olla osana niin monen elämää, herkkinä kasvun hetkinä ja kipuilevina kriisien hetkinä. Pitämässä kädestä, kun maailma koettelee ja toipilas tarvitsee toivon näkemistä vaikeuksien keskellä enemmän kuin koskaan. 

Olen saanut myös paljon vihaa osakseni, paljon solvausta ja haukkuja. Olen kuullut mitä kummallisimman tittelin kantajilta olevani kävelevä hyväntekeväisyyslaitos ja rikkovani rajoja, joita ei saisi. Kesti hyvin pitkään nousta suosta, joita sanat saavat aikaan. Ennen kaikkea vaati nähdä, että tunteiden voima ja loukkaavat sanat kertovat heistä itsestään. 

Miksi halusin kertoa sinulle tämän? Siksi, että toivon sinun näkevän oman ainutlaatuisuutesi upeuden ja hienouden. Ne, jotka tuomitsevat, tuomitsevat itse itsensä. Ne, jotka polkevat alas, tekevät sen omista kipukohdistaan. Ja ne, jotka loukkaavat, loukkaavat ennen kaikkea itse itseään. 

Tasapainoinen ihminen ei paina alas. Ei ole tarvetta korottaa itseään ylös toisen kustannuksella. Ennen kaikkea on kyky asettua vierelle heikkoina hetkinä, ei neuvoa vaan kannustaa. 

Niin usein harhaudumme ajattelemaan ulkoisten uskomusten mukaan ajatusmalleja omiksemme. Emme kiitä itseämme, vaikka syytä olisi päivittäin arvostaa itseään ja kiittää kaikesta siitä, jota teemme kehomme, mielemme ja ulkoisten asioiden eteen. Kuinka uuvuttavaa onkaan pitää itsestään huolta! 

Salli itsellesi aitoa rakkautta päivittäin, olet ansainnut sen. Mene hieman aikaisemmin nukkumaan kiitoksena kehollesi. Salli pieniä taukoja pitkin päivää kaiken uurastuksen keskellä itsellesi, olet virkeämpi ja tuottavampi tarjotessasi itsellesi myötätuntoa ja välittämistä. Silloin voit välittää kaikkein syvimmin myös muista ympärilläsi.

Kun käännät katseen vertailusta itseesi, huomaat kuinka raskasta on pysyä kaiken muutoksen mukana. Hyväksy muutos ja tue itseäsi kaiken keskellä. Se kantaa ja alat säteillä. Alat voida paremmin ja arvostat ainutlaatuisuuttasi päivä päivältä enemmän. 

Erityisherkin terveisin,

♡ Veera Jahn

Oliko artikkeli sinulle hyödyllinen? Jaa se myös tuttavillesi:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kommentoi

Table of Contents